Menu

ALLIANCEN fejrer 75 års jubilæum

image
19. juni 2015 kl. 14:17
Stort U-12 drengestævne på Tingbjerg Idrætsanlæg, LØRDAG den 27. juni, med deltagelse af ALLIANCENs 5 medlemsklubber: Næstved – Brønshøj – Vanløse – HIK og KFUM.

Hvad er ALLIANCEN?

Mange medlemmer spørger sikkert: Hvad er Alliancen? Og hvad er dens formål, o.s.v.?

Her er et kort svar:

Fodboldalliancen – eller slet og ret – ALLIANCEN, blev stiftet i 1940 af en række københavnske, daværende divisionsklubber – med det formål at spille internationale kampe, dels i Idrætsparken, dels i udlandet. De deltagende spillere skal udtages fra medlemsklubberne, og man spillede en hel del kampe på absolut topniveau, især tilbage i 1950erne og 1960’erne til midt op i 1970’erne.

 

Mange af KFUMs førsteholdsspillere deltog i disse kampe – hele 38 forskellige, hvorfra flere opnåede landsholdsudtagelse på basis af deres præstationer i netop disse kampe. Blandt KFUMerne opnåede blandt andet Egon Hansen – måske som bekendt – 3 A-landskampe i 1965, og Finn Harry kom på U-landsholdet i starten af 1970’erne.

Alliancens modstandere i disse kampe tæller så prominente klubber som Juventus og Atalanta fra Italien, det Brasilianske landshold anno 1958 med navnkundige Pelé blandt spillerne, Arsenal, Blackpool og Aston Villa fra England, for bare at nævne nogle stykker. Kampe, der på Idrætsparkens bane samlede i 10.000-vis af tilskuere.

 

Gennem årene har ALLIANCEN haft forskellige medlemsklubber. Helt fra start i 1940 er dog kun HIK og KFUM tilbage. ØB, Fremad Amager, B1908, Køge, Skovshoved og Esbjerg har været tilknyttet, hver for sig i en årrække. I dag består samarbejdet – og dermed medlemsskabet af følgende 5 klubber: Brønshøj, Næstved, HIK, Vanløse og KFUM.

 

Fra midten af 1970’erne har Alliancen primært beskæftiget sig med rejsearrangering til topkampe rundt omkring i Europa (primært England og Tyskland) i samarbejde med Tipsbladet – samt arrangering af diverse ungdomsturneringer for medlemsklubbere. Således altså også her i forbindelse med markeringen af, at det i år er 75 år siden, ALLIANCEN blev stiftet.

 

Kig over på Tingbjerg Idrætsanlæg lørdag den 27. juni, hvor U12-drengene spiller en jubilæumsturnering i tidsrummet kl. 9-17 – og få mere at vide om historien bag ALLIANCEN.

På stadion vil ud over stævneledelsen være gamle spillere fra de 5 klubber, der ”i tidernes morgen” har spillet på ALLIANCENs udvalgte hold. Således deltager fra os i KFUM de 2 korifæer, ERIK JØRGENSEN, der opnåede hele 19 kampe og FRANK SPARHOLT, der deltog i 2 af sammenslutningens kampe, begge engang der tilbage i 50’erne og 60’erne.

 

På gensyn – og med venlig hilsen

VAGN CHRISTENSEN

(KFUMs repræsentant i ALLIANCENs forretningsudvalg)